ПЕТИ МЕСЕЦ

5-ти юни! 18-та седмица и 1 ден. Днес влизаме в петия месец, а бебето не спира да рита още със ставането от сън, та до вечерта, когато лягам да спя. Възможно е да ме рита и докато спя, но движенията му са още леки и не ме будят. Няма спирка това детенце! Но пък се радвам, защото дори и да ми е тъжно, което се случва рядко, то ме ритва и забравям за какво съм се намръщила. Чувството е невероятно. Не мога да го опиша с думи. Когато най – малко очаквам и получавам ритниче или юмруче, незнам точно с какво ме ритка и съм на седмото небе.

Продължавам да пия фолиева киселина всеки ден. Ям си всичко и не ми става лошо от никаква храна. Понякога само ми се гади от миризми. А килограмите ми са същите – 89кг. Раста само на корем. Не съм усетила да ми омаляват дрехи и да съм напълняла, но всичко ме стиска при корема и няма как да ги нося. Взех си един костюм за бременни дънков от моя магазин, обаче все пак е лято и ми е доста топло с него та няма как да го нося сега. Предимно нещо лекичко гледам да обличам и дори и да е по мен, не ме е срам от коремчето ми. Все пак това е най – голямото щастие което може да се случи на едно семейство, на една жена.

Не е често, но понякога имам контракции на матката. На 12 този месец съм на преглед тук при д-р Гешовска и ще й споделя. Надявам се да ми даде хапчета а да не ме оставя да лежа в болницата. В такива случаи се дава Магнерич. Но нищо не се знае. Като отида на 12-ти ще ми кажат. Няма да се правя на доктор.

В началото на бременността ми никак не ми се правеше секс. Хем ме беше малко страх, въпреки че сме запознати, че няма опасност да навредим на бебчо и няма защо да ме е страх. Сега от една – две седмици го правим малко по често от колкото преди и не ме боли, което е добре. Но сега пък сме изморени всяка вечер и нямаме време и възможност да го правим. Обаче исках да напиша че сега усещам засилено желание за секс, което го нямаше в началото. Аз и по принцип не съм сексманиачка, но в началото изобщо не исках.

Продължавам да се мажа с крема Дева за стрии, но само корема. Цялото тяло мажа с лосиони от AVON, които съм купувала в продължение на 2-3 години и съм събрала около 10-12. Мога вече да кажа, че половината от тях ги няма. Всяка сутрин, всяка вечер и ако се изкъпя през деня се мажа. Цялото тяло, ръце, гърди, кръста и дупето, краката...нещо страшно е. Този крем ми е 3-ти, а го използвам от края на третия месец мисля. Горе долу си имам за около 2 седмици и малко.

Последния който купих беше 7.50лв. но аз си намерих в Метро за 5 лева. След това в Европата в Ботевград за 4.89лв та съм се запасила. Този има за тази седмица и малко и започвам другия. Доволна съм, защото нямам нови стрии, само старите си седят.

Нито пуша, нито пия. Много рядко ми се допушва, не се и сещам, но си дръпвам от на Росен цигарата. Става ми гадно в устата и почвам да кашлям и не се сещам скоро за повторно дръпване, но е факт, че понякога имам желание да си дръпна. А за алкохола какво да кажа. И да искам да пия, като си пина една глътка и ми се гади. Нито бира мога, нито вино. Това е хубаво де, ама казват че не е лошо понякога да пия по една чаша червено вино. Ама не мога! J

А храната!!! Всичко си хапвам без да се притеснявам. Каквото ми се е дояло съм си го купила. Ядох и пъпеш и диня, праскови и нектаринки, и череши и ягоди, ябълки и банани. Даже и джанки ядох. J

Случи ми се наскоро си бях намазала филийки две с пастет. Казват че не е хубаво да ям пастет, а аз много обичам, но сега не прекалявам. Позволявам си веднъж в месеца. И... бях си намазал две филийки и почнах с едната. Стигнах до средата и щеше да ми падне едно залче от устата и докато се триех, видях един умрял комар във филийката. Сгади ми се плюнах всичко, изхвърлих едната филия, след това и другата и пих вода.

След това друг случай. Росен ми купува череши от Елена. Аз се кефих много, защото изглеждаха страхотно и почти нямаше червиви отвън. Почнах да ям сладко, сладко, обаче се спрях заради една червива от едната страна. Ръфнах червивата страна и я изхвърлих, но когато погледнах другата...в нея имаше червей. Реших да отварям всяка една преди да я изям, че ми стана гадно. И се оказа, че няма една хубава. Във всичките имаше не само по един, а по два червея. Та сега не ям череши. Ще папкам праскови и нектаринки.

Онзи ден в събота(07.06) забелязах, че ми се е подул единия лимфен възел при гърлото. Същия ден ме заболя и главата много жестоко. Потърсихме д-р Маринова, но тя не успя да дойде. Маминка ми направи компрес с ракия, пих аулин 100 на прах и заспах. В понеделника отидох до болницата и д-рката каза да смучам Ефизол и да започна да пия витамин Ц. Купих си CETEBE, понеже от него се чувствам добре и да си правя всяка вечер компреси. Ако не ми мине до 2-3 дни, да и се обадя и ще ми даде някакъв спрей за гърлото.

Оправих се. Оказа се, че ми расте мъдрец и от него съм се подула. Оправих си всички зъби. Леля Тинче направи и последния зъб и ми каза да си взема Флуорин – за зъбите калций. Смучат се по 3-4 хапченца на ден, с леко сладък вкус.

На 12-ти юни ходихме с Вероника на преглед. Бебчетата са пораснали и са добре. Питах Гешовска за корема ми дали е напрегнат, имам ли контракции и какво да предприема. Оказа се, че ми е доста стегнат корема и почнах да пия Магнерич – три пъти по едно хапче. Дано да има някаква файда от тях, че ме страх да не ме остави в болницата на системи. Да чукна на дърво!!!

Преди няколко нощи се събудих към 4.30 – 5.00 с адски болки ниско долу в корема. Яйчниците ме боляха. Уплаших се много. Сложих си ръцете на местата където ме болеше, събудих и Росен и мама и след около 5-10 минути ми мина. На другата сутрин ми нямаше нищо, но бях решена да отида обезателно до Гешовска да видим има ли някакъв проблем. Следобяд се изкъпах и реших да се огледам отдолу, както правя горе-долу веднъж на месец да видя има ли някакъв проблем. Уплаших се като видях, че съм „побеляла” отдолу. Ревнах и се обадих на мама. Тя ме успокои, че всяка бременна има гъбички. Обадих се на Гешовска и тя ми каза да си взема Полижинакс. Глобули, които се слагат отдолу. Обадих се и на Влади и тя ме посъветва да звънна и на Тодорова или направо да си взема едни други под формата на крем, които се инжектира с картонена тръбичка отдолу. Слагаш си една такава, малка превръзчица и през нощта гъбичките и крема изтичат. Купихме го веднага с мама. Казва се Гино - Певарил. Мама ми каза да се намажа през деня с пръстче, а вечерта да си сложа по – голямо количество. Снощи си го сложих и сутринта нямах почти нищо на превръзката. Но като отидох до тоалетна изтече доста от това, за което Влади говореше. Дано да подейства и да се махнат, че е много неприятно. Сърби, имаш бяло течение и даже казват, че ако се влоши става жълто – зелено на цвят и мирише. Не съм стигнала до тази фаза, ама е ужасно неприятно. Сега да си кажа честно усещам лекота. Нищо, че е минал само един ден. Лечението е 14 дни. Дори да ми мине по – рано препоръчително е да се продължи 14 дни. Сега няма да можем да правим и секс, но е за добре все пак. Той май и Росен трябва да се маже с това, че той ако има гъбички, които да съм му прехвърлила, после аз като се излекувам, той ще ми ги предаде пак. Съмнявам се, че е възможно да са ме болели яйчниците от тези гъбички. Абе да минава по – бързо и да не ме боли...

Продължавам да имам често главоболие и пия Парацетамол или в много тежките случаи Аулин. С тази мигрена е ужасно. Пих веднъж или два пъти и Аналгин и ми мина. Но казват, че е по – добре да пия Парацетамол.

Днес на 25-ти юни бяхме на преглед в София в медицински център Фемина при доктор Милена Цолова. Прегледа мина страхотно. Малко ми беше притеснено, но когато ни каза, че всичко е наред, бебето се развива добре и няма никакви аномалии бях на седмото небе. Пораснали сме доста. На 19-ти май като ходихме пак в същата клиника бяхме 132грама, а сега 412грама. Пораснали сме почти тройно! Забравих да попитам колко сантиметра сме, но няма голямо значение, нали всичко е наред. Обаче бебчо е голям инат. Потвърди, че е момче и че термина ми е между 1-ви и 5-ти ноември. А по сегашните размери на бебето съм в 21г.с и 3 дни. Докато д-рката гледаше за крачетата, за ръчичките и пръстчетата той не спря да мърда и прави сложни движения. Слушахме му и сърцето няколко пъти и той пак не спря да се движи. А когато решихме да видим и личицето му той се завъртя надолу с главата и не пожела да се обърне да го видим. Нямаме снимки като предния път, цели три, а само две като едната е на сърцето. А другата се вижда как се е обърнало надолу. Главичката и телцето, и гръбначния стълб и мисля, че и мозъкът му се виждаше. Сложна техника, обаче пък е нещо невероятно красиво. Изживяването е страхотно. Не мога да го сравня с нищо. Или поне за сега. Препоръчва ни д-рката да отидем за един последен преглед между 28-32 г.с. Не си запазихме час, но ако решим да идем за последен преглед, ще се обадим. Направи ми впечатление, че д-рката не ни беше забравила, както Гешовска всеки път ме пита „Ти коя беше?”. Пита ме дали сме ходили при д-р Тодорова. Не съм ходила, но мислех...ама така стана че не отидох. Питах я за главоболието ми и тя каза че мога да пия парацетамол, нурофен и аулин, но без да прекалявам. Питах и това какво значи, че все пак е мигрена и имам главоболие през 4-5дни – значи не повече от три хапчета на ден. А това не ми се е случвало. По принцип минава от едно. Другото което каза за бебчо е че си върви мъничко. Но това не е страшно. Ние сме на границата. А Росен и вика „Ама тя Ивка много и не яде!”. И докторката му каза, че това няма никакво значение. То бебчето си взима всичко от което има нужда от мен. Абе всичко е наред и няма от какво да се притесняваме. Ако случайно имаме някакъв проблем или д-рките тук в Етрополе забележат нещо да отидем, но да чукнем на дърво, нека няма нищо.

Мерих се – 89кг съм, което е добре. Не качвам, но бебчо си расте екстра! Мажа си се с крема за стрии на Дева и като че ли има ефект, че коремчето ми се закръгля и си расте, а нямам нови стрии. Да чукна на дърво!

От интернет си изтеглих един много готин списък с всичко необходимо за бебето през първия му месец, я някои неща и за след това. Принтирах си го и се оказва, че 1/3 от нещата сме ги взели. Големите, като креватче, количка, ваничка и т.н. ги нямаме но е и рано. Тук отдолу ще напиша нещата които сме взели с мама. А три неща е взела и свекървата.

СПИСЪК ЗА БЕБЕТО

За съня на бебето

1. Одеяло тънко – 1бр.

2. Одеяло дебело – 2бр.

3. Олекотена завивка – 1бр.

4. Порт бебе – 1бр.

5. Спален комплект чаршафи(долен, горен и калъфчица) – 4бр.

6. Непромокаема постелка – 1бр.

За къпането на бебето

1. Легени – 3бр.

2. Каничка за поливане – 2бр.

3. Сапунерка – 1бр.

4. Хавлиена кърпа или хавлийка за баня – 2бр.

5. Термометър за вана – 2бр.

Хигиенни средства и козметика за бебето

1. Клечки за уши със и без ограничител – 2 кутии

2. Ножичка за нокти – 1бр.

Бебешки дрешки

 1. боди с дълъг ръкав – 6бр. С копчета на дупето или отпред
 2. долни камизолки с връзки на гърба – мин. 2бр.
 3. долни камизолки с копче на рамото – мин. 2 бр.
 4. блузки с дълъг ръкав – 4 бр.
 5. ританки – 6бр.
 6. шапка – 4бр.
 7. чорапи – 4бр.
 8. лигавници – 4бр.
 9. пижамка – 4 бр.
 10. тирлички – 4 бр.
 11. ръкавички – 2 бр.
 12. тоалет за изписване – 3 бр.

На 22-ри юни за пръв път видях корема ми да се издува. Бебчо ме ритна и забелязах една малка подутинка. А след това движенията му се засилиха, все пак става и по – голям и се вижда още по – ясно. И се усеща по – ясно. Васко го усети и Катя го усети и Росен го усети. Ще ми се и мама да го усети ама се нямаме време да се видим, в смисъл да легна и той да ритне, че иначе не иска. Ритка и когато седна по неудобен за него начин. Хей, сега докато седях ме ритна! Понякога рита когато не му стига кислород в неудобна поза в която съм и гледам да се поместя. Другото, което забелязах е, че ритка когато ям. Всеки път когато ям каквото и да е и той започва да рита и да бута с ръцете яко, чак понякога подскачам. Но пък е върховно да го усещам всеки ден.

Свърших с лечението с Гино – Певарила и усещам голямо облекчение. Нито ме сърби, нито имам бяло течение. Все пак днес е първия ден де, но ще видим по нататък. Дано да нямам такива проблеми. Мислим с Росен да отидем до морето за 3-4 дни и вероятно тогава е възможно да хвана пак от водата, но пък ми се ходи на море та ми се реве.